Helikopterbesiktning 2019

Alla ledningsbesiktningar som genomförs har ett syfte att säkra trygga elleveranser till våra kunder och därför genomförs årligen även en planerad besiktning med lågflygande helikopter längs ledningsgator i våra nätområden i Ludvika-, Ljusnarsberg-, Smedjebacken- och Fagersta-kommun. 

Årets helikopterbesiktning beräknas att starta under v 38 och skall vara klart under v 40. Tänk på att om du har djur i närheten av våra högspänningsledningar kan de stressas av rotorljuden. Besiktningen planeras varje morgon vilka områden de kan flyga under dagen beroende på väderförhållanden.

Vi anlitar ett företag som hjälper oss med helikopterbesiktningen.  Kamerorna som är monterade under helikoptern kan mäta avstånd mellan skog och ledningar men även med hjälp av GPS-teknik mäta stolpar, stationer, och andra anläggningsdelar för dokumentation och verifiering.  Med hjälp av tekniken skapas tredimensionella bilder som bland annat visar om stora träd står för nära ledningar och om växtlighet under ledningen är på väg att växa upp. Det går även att upptäcka om något gått sönder med ledningen; ett stolptak som blåst av eller ett sprucket porslin.

Vår entreprenör meddelar även lokalradions trafikinformation om var de kommer att flyga. Vi lägger ut information på vår Facebooksida och här på vår webbplats. 

Vid frågor ring 020- 98 70 00.

Avsändare till denna sida är VB Elnät