Spara energi – bli klimatsmart

Hur kommer temperaturen på jorden att utvecklas i framtiden? Varför blommar syrenerna redan i maj? Varför blåser det så hårt och så ofta? Vi bär alla på frågor och funderingar som handlar om hur naturen egentligen mår. Men det är lätt att tänka att det är någon annan som har ansvaret: Vad vill och vågar våra politiker göra åt klimatfrågan? Vad vill och vågar energibolagen? Vad vill och vågar VB Energi?

Vi på VB Energi vill ta vårt ansvar genom att sätta människors hälsa och säkerhet i centrum och genom att följa lagar, föreskrifter och tillstånd. Vi arbetar förebyggande och vi analyserar hur nya verksamheter kan påverka vår miljö.

Vad vill och vågar du…

Om vi alla tänker oss för, ser till att använda rätt produkter, minskar och sorterar avfallet, släcker lampor och datorer när vi går hemifrån, funderar en extra gång innan vi ger oss iväg i bilen, blir varje liten insats sammantaget ganska stor. Och hoppingivande!

Det finns också pengar att spara genom att bli klimatsmart. Våga förändra dina vardagsrutiner och håll förbrukningen nere. Låt energihushållning blir en del av din vardag!

Vill du veta mer om hur du kan spara energi? Ring vår kundservice på 0771-98 70 00 (vardagar 8-16)

fagersta smal.jpg

VB Energis kunder sparade energi motsvarande 250 eluppvärmda villor.

Under våren 2007 delade vi på VB Energi ut lågenergilampor till våra kunder. Hela 12 500 lampor hämtades ut. Det innebär att vi tillsammans, genom att byta en lampa var, sparade ungefär 6 125 000 kWh . Det motsvarar årsförbrukningen av ungefär 250 eluppvärmda villor.

Visste du att

Om du byter ut fyra vanliga glödlampor (60W) mot fyra lågenergilampor (10W) så minskar du koldioxidutsläppen med cirka 110 kg koldioxid per år. Dessutom sparar du ungefär 350 kronor om året.

I vårat räkneexempel kan du leka med tanken att varje kilowattimme kostar ungefär en krona och tjugo öre. Det är en lika sant som att påstå att bensinen kostar cirka tretton kronor litern – både el- och bensinpriserna går upp och ned, men det ger dig en ungefärlig siffra att förhålla dig till.