Åska och blixtnedslag

Åskväder är ett fenomen i atmosfären som uppstår när elektriska laddningar i bymoln delas upp så att den nedre delen blir negativt laddad och den övre starkt positiv. Då kan det ske urladdningar i form av blixtar. Blixtnedslag kan leda till bränder, elavbrott och telestörningar. Ett längre elavbrott kan vara besvärligt och då är det bra att vara förberedd och ta hand om elapparaterna i hemmet.I Sverige åskar det i genomsnitt 5-20 dagar om året, vilket orsakar ungefär hundratusen blixtnedslag. Minst åskar det i de nordvästra fjällen, och mest på västkusten. 

Vad är åska? 

Åskväder bildas oftast i bymoln. Här finns det starka uppvindar som gör att molnen snabbt växer på höjden. När molnet växer sker en separation av elektriska laddningar så att den nedre delen av molnet blir negativt laddad och den övre delen positivt laddad. När spänningsskillnaden blir stor mellan mark och moln, moln och moln eller moln och jonosfären sker en urladdning som syns som en blixt och hörs som åska. 

Molnets negativt laddade undersida gör att positiva laddningar på marken dras mot höga punkter som master och träd. Eftersom urladdningen söker den kortaste vägen slår blixten ner i saker högt upp.

När åskar det mest? 

Åskväder förekommer oftast på sommareftermiddagar och - kvällar när stora bymoln byggs upp av solens värme. En annan typ av åskväder förekommer i samband med fronter, där kall luft möter varm.

Åska förekommer även på vintern - främst i södra Sverige i samband med oväder - men inte lika ofta som under sommaren. Vanligast är vinteråska i kusttrakter, speciellt vid västkusten. Då rör det sig oftast bara om enstaka blixtar och vanligen ute över relativt varmt vatten. Sannolikheten att vi märker av åskväder på vintern är dock liten, då det är ovanligt och ofta väldigt lokalt.

Att det är vanligare med åskväder när det är varmt beror på att de kraftiga bymoln där åskan ofta uppstår bara bildas när det är gott om vattenånga i luften. Ju varmare det är desto mer vattenånga kan bildas.

Kan det åska på hösten?

Det är inte alls ovanligt. Framför allt så är det mer gynnsamt för åska över hav under sensommar och höst, då det relativt varma vattnet gör det möjligt för bymoln att bildas.

Några elapparater är extra känsliga när det åskar

Som tur är tillhör det inte vanligheterna att en villa träffas direkt av blixten när åskan går. Men även om blixten inte träffar byggnaden kan elektriska prylar skadas. Anledningen är att ström från blixtar kan följa de elektriska kablarna i byggnaden, till exempel via elledningar och kabel-tv.

De vanligaste teknikprylarna som tär känsliga för åskan är datorer, tv:n, och deras kringutrustning. Idag innehåller väldigt mycket av vår hemelektronik små datorer med kretskort som är extra känsliga för överspänning.

Robotgräsklippare riskerar också att drabbas eftersom de är känsliga för så kallade indirekta nedslag som ”fångas” upp av styrledningen. Koppla ur robotgräsklipparen när du vet att åska är på väg eller montera ett åskskydd mellan slingan och laddstationen.

Kan jag ladda mobilen när det åskar?

Att använda mobil, laptop eller surfplatta är inte förenat med risk så länge de inte är anslutna till elnätet eller med en nätverkskabel. Så undvik att använda elprylarna med någon typ av sladd inkopplad när åskan går.

Kan solceller skadas av blixtnedslag?

De flesta solcellsanläggningar har ett överspänningsskydd som skyddar solceller..

Hur länge klarar sig mat i kyl och frys vid strömavbrott? 

Om du inte öppnar dörren till frysen i onödan hålls maten fryst i ett dygn. I en bra isolerad och välfylld hålls maten fryst i upptill två dygn. Halvtinad mat från frysen kan frysas igen. Blir det ett längre strömavbrott ska du börja äta maten du har i kylen. Kött, fisk och kyckling bör slängas efter ett par timmar om det inte hålls kylskåpskallt. Källa: Vattenfall.

Publicerad: 28 juni 2024

Avsändare till denna sida är Västerbergslagens Elnät AB