Utveckling av laddinfrastruktur för elfordon i Ludvika kommun

2018-11-28

Ludvika kommun har för avsikt att ytterligare förbättra möjligheterna att ladda elfordon inom kommunens gränser. 

Ludvika kommun har genomfört upphandling av laddlösningar för elbilar där VB Energi utsågs till leverantör. VB Energi är återförsäljare av systemet InCharge och levererar kompletta laddlösningar som inkluderar smarta laddboxar, som bland annat håller reda på vem som tankar el och hur mycket el man tankar. Betalar gör man antingen via en mobilapp eller med ett laddkort som kan beställas från InCharge.

Både Ludvika kommun och VB Energi erbjuder idag möjlighet till laddning av elfordon via sina laddstolpar till en kostnad av 1:50 kr/kWh. De nya laddstolparna som kommer att sättas upp kommer att ha samma låga taxa.

- Vi kommer att prioritera en genomtänkt spridning av laddmöjligheterna inom hela kommunen i denna etapp, informerar kommunens Miljösamordnare,  Jacob Holgersson. 

Platserna som är tänkta för denna etapp är: 

- Grangärde torg, två laddpunkter

- Centralt i  Sunnansjö, två laddpunkter

- Centralt i Fredriksberg, två laddpunkter

- Nyhammars torg, två laddpunkter

Detta är något som bland annat landsbygdsutvecklare Lena Kansbod gläds åt av flera anledningar, dels genom att det förstärker de lokala handelsplatserna, man kan resa i hela kommunen utan räckvidsångest och att man kan kombinera det med kollektivtrafiken.

I nästa etapp planeras bland annat en fortsatt utbyggnad i Grängesberg, idag finns laddmöjligheteter utanför Biblioteket men här planeras för fler laddplatser.

Ytterligare upplysningar lämna av:

Jacob Holgersson, Ludvika kommun, Miljösamordnare, 0240-861 50

Mattias Holmström, VB Energi, Chef Entreprenad, 0240-876 07

20180425_130348.jpg