Dalarna 24h Innovation Challenge

Dags för ny upplaga av Dalarna 24h Innovation Challenge

Hur kan energibolagen i Dalarna engagera fler i den gröna energiomställningen? Och vad kan bolagen själva göra? Det är ett par av frågorna som studenter från Högskolan Dalarna snart ska ta sig an i den andra upplagan av Dalarna 24h Innovation Challenge.

Dalarna 24h Innovation Challenge arrangeras 12–13 april av Dalarna Science Park i samarbete med Högskolan Dalarna. Eventet pågår från lunch till lunch och studenterna arbetar i år med en utmaning som presenteras av Dalarnas nio energibolag och tar avstamp i Dalarnas energi- och klimatstrategi.

– Att stödja den gröna omställningen kräver mer än tekniska lösningar; det kräver ökad kunskap och engagemang från allmänheten. Vi måste alla vara en del av lösningen, säger Bengt Östling, vd för Dala Energi, om syftet med utmaningen.

Han är förväntansfull inför Dalarna 24h Innovation Challenge och hoppas att studenterna ska bidra med nya intressanta infallsvinklar.

– Det finns en risk att vi som är djupt involverade i energibranschen blir för enkelspåriga. Jag ser fram emot att studenternas innovativa idéer ska ge oss nya insikter.

24 intensiva timmar

Under det intensiva eventet kommer studenterna att arbeta utifrån processen design thinking som ofta används vid komplexa utmaningar.

– Det är en bra process för att hitta svar på komplexa utmaningar. Deltagarna får möjlighet att brottas med problemet och orsakerna. Risken är annars att man går för snabbt på lösningar och att man inte löser grundproblemet. Vi vet att det här är en bra metod för att hitta riktigt bra idéer, säger Jacob Ode, Dalarna Science Park.

Studenterna kommer att vara indelade i mixade grupper utifrån deras huvudämnen, till exempel sociologi, pedagogik och business science. Många internationella studenter deltar och hela eventet hålls därför på engelska.

Nya kontakter

Dalarna Science Parks affärscoacher guidar studenterna genom processen och på programmet står bland annat workshops, seminarier och eget idéarbete.

– Målet är att använda tiden så effektivt som möjligt, så vi behöver en tydlig struktur plus mat och dryck så att vi håller tempot uppe, säger Jacob Ode.

Vid lunchtid på lördagen kommer grupperna att presentera sina resultat inför en jury och här belönas den vinnande gruppen med ett presentkort på en restaurangmiddag.

– Men för våra studenter är tävlingsmomentet egentligen sekundärt, säger Maria Jansdotter Samuelsson, tillförordnad prorektor vid Högskolan Dalarna.

– För dem ligger värdet främst i att få nya erfarenheter och en ny merit och dessutom kontakter med näringslivet. Kanske möter några till och med sina framtida arbetsgivare, det är inte osannolikt.

Även Bengt Östling, Dala Energi, hoppas kunna knyta nya kontakter 12–13 april.

– Vår bransch är alltid på jakt efter innovativa idéer, och detta är ett perfekt tillfälle att möta framtidens innovatörer.

FAKTA – Dalarna 24h Innovation Challenge

Koncept: Ett årligen återkommande event där högskolestudenter under 24 timmar arbetar med en konkret utmaning, presenterad av ett företag eller en organisation.

Syfte: Generera nya idéer som bidrar till en hållbar utveckling i Dalarna och öka intresset för innovation, energi, teknik och kommunikation.

Innehåll: Workshops, idéarbete, presentation och prisutdelning.

Språk: Engelska.

Arrangemang: Dalarna Science Park i samarbete med Högskolan Dalarna.

2024 års upplaga: Fredag 12 april kl. 12 – lördag 13 april kl. 12. Plats: Dalarna Science Park, Borlänge.

Uppdragsgivare: Falu Energi & Vatten, Borlänge Energi, Dala Energi, Dalakraft, Hedemora Energi, Malung-Sälens Elverk, Dala Vind, Smedjebacken Energi och Västerbergslagens Energi.

 

2024-04-08

Källa: Pressmeddelande Dalarna Science Park