Driftingenjör

VB Energikoncernen är ett miljö- och arbetsmiljöcertifierat energiföretag med huvudkontor i Ludvika. Verksamheten med ca 65 anställda rymmer elförsäljning, fjärrvärme, eldistribution och drift av vattenkraftstationer. Företagets huvudägare är Vattenfall med Ludvika kommun och Fagersta kommun som delägare. VB Energis dotterbolag VB Elnät äger, underhåller och upprätthåller driften av 270 kilometer regionledningar, 2 800 kilometer distributionsledningar, 918 nätstationer och 21 fördelningsstationer. Distributionen sker i Ludvika-, Smedjebackens- och Fagersta kommuner, förutom Smedjebackens tätort. I VB Elnäts ledningar transporteras årligen drygt 1TWh till industrier, företag, villor och lägenheter. Vi har drygt 28 000 lågspänningskunder och cirka 50 högspänningskunder. Mer information om företaget hittar du här på vår hemsida. 

VB Elnät söker en Driftingenjör

En spännande vardag – för en fossilfri framtid. Hos oss får du vara med och påverka morgondagens klimatsmarta samhälle och skapa framtidens energilandskap. Vi accelererar vår digitala transformation, testar och implementerar ny teknik som bidrar till en ökad leveranssäkerhet och leveranskvalitet för våra kunder. Vi erbjuder dig en roll som Driftingenjör inom Västerbergslagens Elnät AB där du bidrar till en fossilfri framtid genom att säkerställa en utmärkt leveranskvalitet. Du ingår i Drift och Anläggningsavdelningen som består av 11 personer, tillsammans ansvarar ni för drift, underhåll samt nyanläggning av ledningar och stationer mellan 0,4 – 130 kV.

Du kommer att arbeta med:

 • Driftövervakning, felanmälan och larm från elnät, kraftstationer, fjärrvärme och inbrottslarm samt kameraövervakning av nätstationer
 • Drift- och kopplingsledning
 • Kundkontakter avseende felanmälan
 • Hantera driftlarm från mätinsamlingssystemet i nätinformationssystemet dpPower
 • Avbrottsplanering och avisering, upprätta driftordrar och kopplingssedlar samt driftinstruktioner
 • Ansvarar för avbrottsrapporteringen i dpPower Operator samt utarbetar underlag för servicegaranti samt utför störningsanalys och elkvalité
 • Bokning av ledningsanvisning, trädfällning och tillfälliga anläggningar av utsedd entreprenör
 • Delta i SUSIE (Samverkan under störningar inom elförsörjningen)
 • Upprätta planer enligt STYREL i samarbete med beställaren (styrning av el till prioriterade användare vid bristsituationer)
 • Delta i arbetet med RSA (Risk och sårbarhetsanalys)
 • Beredskapstjänstgöring kan förekomma 

Vi söker dig som har:

 • Universitets, högskoleutbildning eller motsvarande med inriktning elkraft
 • Minst 3 – 5 års arbetslivserfarenhet inom elkraftsområdet.
 • Mycket god vana av arbete med system och IT miljöer.
 • Du är positiv, aktiv, öppen och sätter alltid säkerheten främst
 • Körkort B fordras

Det är meriterande om du

 • Har tidigare erfarenhet från energibranschen eller närliggande branscher
 • Arbete i ledningscentral
 • Tidigare arbetat i dpPower Operator
 • Talar och skriver svenska och engelska obehindrat

Vi erbjuder

I rollen som driftingenjör har du stor möjlighet att bidra till elnätets utveckling, dels genom införandet av ny teknik, samt att identifiera utvecklingsområden både vad gäller fördelningsstationer och HSP/LSP-nät.

Förutom att du får vara med och forma framtidens smarta energisamhälle så erbjuder vi en arbetsplats med goda möjligheter till utveckling. Vi uppmuntrar dig som vill komma vidare och utforska nya områden inom företaget. Med vår karriär- och utvecklingsmodell vill vi skapa tydlighet i vilka möjligheter du har att utvecklas i den inriktning du vill. Det är viktigt att hela livet fungerar och därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid. Vi är övertygade om att mångfald och inkludering leder till nytänkande, förbättrade affärsresultat och ökat engagemang och vi strävar efter att representera mångfalden bland våra kunder och samhället vi verkar i.

Placeringsort: Ludvika i Dalarnas län, Sverige

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Sista ansökningsdag: är den 31 mars 2019

Du kan skicka din ansökan till jobb@vbenergi.se

Har du frågor kring tjänsten kontakta rekryterande chef Arne Löv, tf Chef Drift och Anläggning arne.lov@vbelnat.se

Fackliga representanter är Lars Wahlsten Unionen, Per-Erik Falk Ledarna och Mikael Boström SI och Pertti Palonto SEKO. Du når dem genom växeln på 0240-876 00.

Tjänsten kan vara säkerhetsklassad vilket innebär att en registerkontroll och säkerhetsintervju i enlighet med säkerhetsskyddslagen genomförs innan anställning.

Vi är övertygade om att strävan efter mångfald och integration bidrar till att bygga ett mer attraktivt, effektivt, kundcentrerat och lönsamt företag. Därför välkomnar vi ansökningar från alla individer oavsett ålder, religiös tro, könsidentitet och uttryck, sexuell identitet, funktionshinder och etnisk bakgrund. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhetsmedvetande och genomför slumpvisa alkohol- och drogtester. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med nya dataskyddslagen. Mer information hittar du här på vår hemsida. 

Varmt välkommen med din ansökan!